12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 69. Sayfa Cevapları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları



12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

1. Balkondaki Fısıltı adlı metnin temasını ve konusunu defterinize yazınız.
Cevap: Tema: Bireyin özlemleri ve psikolojik durumları
Konu: Yazarın Cuma günlerine özel yaşadığı hissettiği duygular

2. Bu metnin iletisi nedir? Açıklayınız. Yazarın metnin iletisini örtük şekilde vermesinin nedenlerini açıklayınız.
Cevap: Bu metnin iletisi yazarın kendi duygulanımlarını okurla paylaşması kendisi için önemli olan Cuma günlerinin onda uyandırdığı duygulanımlardır.

3. Okuduğunuz metnin anlatıcısını ve bakış açısını tespit ediniz.
Cevap: Anlatıcısı yazarın kendisi bakış açısı da İlahi bakış açısıdır.

4. Anlatıcının kendisini normal görmemesinin nedeni nedir? Açıklayınız.
Cevap: Çünkü o her düşüncesinde derinlere dalmakta ve her durumda kendi yalnızlığını geçmişinde yaşadığı olaylara bağlamasındadır.

5. Metinde geçen “Her günüm Cuma oluyor.”, “Sevgili sınanmaz.” cümlelerindeki iletileri açıklayınız.
Cevap: Bence sevgilinin gitmesi ki bir Cuma günü olabilir, yazarda derin yaralar açmıştır.

6. Balkondaki Fısıltı adlı metinde, küçürek hikâyeye özgü imgeli söylemlerden fazlaca yararlanılmıştır. Bunlara metinden örnekler gösteriniz.
Cevap: Mesela Her günüm Cuma derken ya da bana hep Cumaymış gibi hissettirir dediği kısımları örnek verebiliriz.

7. Metinde geçen “Asırlar önce bu ses yanan çalılıkların arasından işitilmişti.” ifadesindeki tarihî ve dinî öğeyi tespit ediniz.
Cevap: Muhtemelen İslamın ortaya çıkmasını bu sesle özdeşleştirmektedir yazar. Bence ezan sesini kast etmektedir.

8. Bu metnin yazarı, dinî duyarlılığa sahip bir sanatçıdır. Metni, bu yönelim açısından değerlendirirseniz hangi sonuçlara ulaşırsınız?
Cevap: Metin yazarın dini yönelimlerini kendince anlattığı günümüz gençlerinin ise pek ilgilenmediği bir tarzı içermektedir. Günümüzde neredeyse hiç bir gencimiz bu tür metinleri okumaktan keyif almıyordur. Yine de sanat eseri olduğu için herkesin saygı duyması gereken bir metindir.


12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 69Sayfa Cevapları


Ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız.  Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız    ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.


Yorum Yazın

0 yorum:

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR