7. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 1 17. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. 199. 200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. 207. 208. 209. 210. 211. 212. 213. 214. 215. 216. 217. 218. 219. 220. 221. 222. 228. 229. 230. 231. 232. 233. 234. 236. 239. 240. 242. 243. 246. 247. 249. 250. 251. 255. 256. 257. 258. 259. 262. 263. 266. 267. 268. 269. 270. 271. 272. 273. 274. 275. 276. 277. 278. 279. 280. Sayfa Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 7. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Sayfa 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Ana İşsiz Kalınca Metni Etkinlik Cevapları


ANA İŞSİZ KALINCA

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• “Özlem” duygusu sizin için ne ifade ediyor?
CevapHayatımızı anlamlandırabilen ve bize de çok değer veren kıymetli birisi var diye sevinebiliyoruz öte yandan ondan da uzak kaldığımız için üzülüyoruz. İşte ondan uzak kaldığımızda hissettiklerimiz özlemin diğer adıdır. Ben en çok çocukluğuma özlem duymaktayım. Çünkü bir daha o güzel anlara dönemeyeceğimi biliyorum.

• Aile içi dayanışma nasıl olmalıdır? Açıklayınız.
CevapAile bir toplum içerisinde bulunan en küçük yapı taşı olmak ile birlikte anne, baba ve çocuklardan oluşmaktadır. Bir ailenin mutluluğu ve huzuru içerisinde bulunduğu toplumun da mutluluğunu ve huzurunu sağlamaktadır. Bu yüzden her toplum için ailelerin mutluluğu çok önemlidir. Mutlu aileler sayesinde toplum gelişir, aksi durumda ise toplum gerileme yaşar. Bir ailenin mutlu ve huzurlu olabilmesi için aile bireyleri tarafından bilinmesi ve uygulanması gereken bazı kavramlar vardır. Bu kavramlardan biri yardımlaşma ve dayanışma olmaktadır.
• “Yurt sevgisi” ile ilgili ezberlediğiniz şiiri okuyunuz.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı

a) Metinde geçen bazı kelimeler harfleri karışık olarak verilmiştir. Verilen anlamlardan hareketle kelimeleri düzenleyiniz.
1. ulosk: soluk
2. tumu: umut
3. zömel: özlem
4. keçlinme: içlenmek
5. alıs: sıla
6. ilmenek: ilenmek
7. kurbu: buruk
8. yıgak: kaygı
1. Rengi atmış olan, solmuş, uçuk. (soluk)
2. Ummaktan doğan duygu, ümit. ( umut)
3. Bir kimseyi veya bir şeyi görme, kavuşma isteği, hasret, tahassür. (özlem)
4. Kimseye belli etmeden bir şeyi kendine dert etmek, duygulanmak. ( içlenmek)
5. Gurbetteki bir kimse için doğup büyüdüğü ve özlediği yer. (sıla)
6. Birinin kötü bir duruma düşmesi dileğini gönlünden geçirmek veya açıkça söylemek, beddua etmek.(ilenmek)
7. Alınarak küskünlük gösteren, gücenmiş kimse. (buruk)
8. Üzüntü, endişe duyulan düşünce, tasa. (kaygı)

b) Düzenlediğiniz kelimeleri anlamlarına uygun olarak birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Soluk atışı hızlanmıştı
Umut fakirin ekmeği.
Özlem insanın içini kemirir.
Yine içlenmiş gibi durmuştu.
Sıla o kadar acıdır ki çekmeyen bilemez.
İlenmekten yorulmuştu.
Buruk bir sevinç yaşıyordu.
Kaygılar bizi bugüne getirdi.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Atıl’ın annesinin işten üzgün dönmesinin nedeni nedir?
CevapÇalıştığı yerde işine son verildiği için. 

2. Atıl’ın okula gitmek istememesine neden olan sorunla ilgili çözüm önerileriniz nelerdir?
Cevap: En iyisi köylerine dönmeleri. Çünkü Atıl artık yabancı bir ülkede yaşayamaz bu koşullarda orada yaşamaya dayanamaz.

3. Metnin kahramanının köyden gelirken giydiği giysiler hangileridir?
Cevap:  Kaba kumaştan yapılmış pantolon; soluk, yıpranmış gömlek; el örgü kazak ve nakışlı yün çoraplar;
dirsek yerleriyle yakası yamalı ceket; lastik ayakkabılar…

4. Atıl‘ın içindeki yurt özlemini alevlendiren olayı kısaca anlatınız.
Cevap: Dolabın içinde karşısına çıkan köyünde giymiş olduğu elbiseleri görmesi.

5. Sizce kültürel farklılıklardan doğabilecek sorunlar nelerdir?
Cevap: Dil sorunu
Duygudaşlık sorunu
Aynı ve ortak duygularda buluşamama sorunu

6. İnsanların anlaşabilmesi için aynı dili konuşması gerekir mi? Neden?
CevapKesinlikle gerekli. Çünkü aynı dili konuşmayan insanlar ortak bir iletişim yolunda buluşamaz. Kargaşa ve birbirini yanlış anlama had safhaya çıkar.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 25 Cevabı

Okuduğunuz metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bularak yazınız.
Metnin Ana Fikri: Sıla Özlemi
Metnin Yardımcı Fikirleri: Ana’nın işten çıkarılması, Atıl’ın elbiselerini görünce sıla özleminin alevlenmesi, babasıyla yaşadığı ilişkiler.

4. ETKİNLİK 

a) “Ana İşsiz Kalınca” metninde geçen deyimleri bularak, anlamlarına uygun şekilde birer cümlede kullanınız.
Cevap
çırpınıp durma: Acı ile debelenmek Bataklığın içinde çırpınıp duruyordu.
son verme: nihayete erdirme. Acısına son vermek için ilaç içti.
suspus olmak: korku ya da benzeri bir nedenle sinmek, susmak, hiç sesini çıkarmamak, artık işe karışmaz ve sesi çıkmaz olmak, sinip susmak . Yaşadığı olay karşısında suspus olmuştu.
peşini bırakmama: Bir şeyi izlemekten vazgeçmemek.“Adamın peşini bırakmayın sakın!
elden geçirme: Eksiklikleri düzeltmek, onarmak; denetlemek için pek çok şeyi ele alıp yoklamak, gözden geçirmek. “Yaptığın işi bir daha elden geçir.
bağrına basmak: Kucaklamak, kolları ile sararak göğsüne yaslamak. “Askerden gelen oğlunu bağrına basışını bir görsen, gözlerin yaşarır.

b) Bulduğunuz deyimlerin metne olan katkısını belirleyerek yazınız.
Cevap: Metni anlam bakımından zenginleştirmiştir. Metni daha anlamlı kılmıştır.

5. ETKİNLİK 

Duygularımızı nasıl ifade ederiz? Anlatınız.
CevapSözlerimizle, davranışlarımızla, mimiklerimizle, bakışlarımızla. Sinirlenince hemen deliririz savunmaya geçeriz hele ki karşımızda ki haksızca suçluyorsa.Üzülünce kırılırız ağlarız.Sevinince güleriz mutlu oluruz.

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı

“Ana İşsiz Kalınca” metnini kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

Cevap: Ana’nın işten çıkarılması
Atıl’ın okula gitmek istememesi
Atıl’ın köyde giydiği elbiseleri görünce duygulanması sılayı özlemesi
Ana’nın evde sıkılması
Atıl’ın köye dönme isteği
Babasıyla yaşadığı fikir uyuşmazlığı

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki çekimli fiilleri örnekteki gibi birer cümlede kullanınız.
izlediler

CevapBasketbol maçını büyük bir heyecanla izlediler.
gizledik
Cevap: O sırrı herkesten gizledik.
kesmelisiniz

CevapBu adamlarla bağınızı kesmelisiniz.
çalışmışsın

CevapDersine çok çalışmışsın.
söyler

CevapDost acı söyler.
gezsek

Cevap: Ne kadar gezsek de doyamıyoruz.
yazalım

CevapArtık kendi öykümüzü yazalım.
okuyacaklar

CevapBunu bütün öğrenciler okuyacak.
düşün

CevapOnun geç geldiğini düşün.
görüyorum

CevapSizin ne kadar heyecanlı olduğunuzu görüyorum.
gideriz

Cevap İstersek hemen gideriz. 
oynamalısın

Cevap Bence artık sen de oyun oynamalısın.

8. ETKİNLİK 
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı

Kendinizi “Ana İşsiz Kalınca” metnindeki kahramanın yerine koyarak  Türkiye’deki bir arkadaşınıza ülkenize duyduğunuz özlemi anlatan bir elektronik posta yazınız.
Cevap:
Sevgili dostum,
Nasılsın. Çok uzaklardan atıyorum bu maili. İnan yurdumu çok özledim. Köyüm burnumda tütüyor. Buralar çekilir gibi değil. Umarım en kısa zamanda köye döneriz ve seninle yeniden oyunlar oynarız. Kendine çok iyi bak.
Görüşmek üzere.


7.SINIF TÜRKÇE DERSİ MEB YAYINLARI DERS KİTABI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ


7. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 1 17. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. 199. 200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. 207. 208. 209. 210. 211. 212. 213. 214. 215. 216. 217. 218. 219. 220. 221. 222. 228. 229. 230. 231. 232. 233. 234. 236. 239. 240. 242. 243. 246. 247. 249. 250. 251. 255. 256. 257. 258. 259. 262. 263. 266. 267. 268. 269. 270. 271. 272. 273. 274. 275. 276. 277. 278. 279. 280. Sayfa  Cevapları


2018-2019 eğitim-öğretim yılı ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz

Yorum Yazın

0 yorum:

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR