7. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 1 17. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. 199. 200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. 207. 208. 209. 210. 211. 212. 213. 214. 215. 216. 217. 218. 219. 220. 221. 222. 228. 229. 230. 231. 232. 233. 234. 236. 239. 240. 242. 243. 246. 247. 249. 250. 251. 255. 256. 257. 258. 259. 262. 263. 266. 267. 268. 269. 270. 271. 272. 273. 274. 275. 276. 277. 278. 279. 280. Sayfa Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 7. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Sayfa 14. 15. 16. 17. 18. 19. Çiçek Dürbünü Metni Etkinlik Cevapları


ÇİÇEK DÜRBÜNÜ


HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Nelerle mutlu olursunuz?
Cevap: Beklediğim bir haber, gün içerisinde güzel sohbetler, işlerimin düzgün gitmesi bunlar günlük hayatımda olan, olmasını istediğim ve beni mutlu eden yüzümde tebessümü sağlayan şeylerdir.

Hayal kurmayı sever misiniz? Neden?
Cevap: Evet severim. Çünkü insan hayal kurmadan bazı şeyleri elde edemez. İnsan ancak gelecek adına hayaller kurarak bu dünyada bir çok amacını ve şeyi gerçekleştirir. Ben hayal kurduğum zaman çok mutlu oluyorum çünkü hayal kurmak beni özgür kılıyor.

“Hayaller, hayat baharının kelebekleridir.” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.
CevapHayat, insanın hayal gücüne göre büyür veya küçülür. İnsan hayal kurduğu zaman mutlu olur ve tıpkı kelebekler gibi mutluluktan uçmaya başlar. Hayat dediğimiz bu koşuşturmacada hayaller ayrı ve özel bir yerdedir.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı

Aşağıda, anlamları verilmiş olan kelimeleri metinden hareketle bularak bulmacaya yerleştiriniz.
1. Bir şeyin nasıl gerçekleşebileceğini düşünmek, zihinde hazırlamak. TASARLAMAK
2. Bilinip unutulan bir şeyi akla getirmek, hatırlamak. ANIMSAMAK
3. Ortaya çıkarma, meydana çıkarma. KEŞİF
4. Bazı şeyleri göstermek, tanıtmak veya satmak amacıyla herhangi bir biçimde, herkesin görebileceği bir yere yerleştirmek, teşhir etmek.
 SERGİLEMEK
5. Benzer yanları bulunmak, çağrıştırmak. ANDIRMAK
6. Sır. 
GİZ
7. Kaleydoskop. 
ÇİÇEK DÜRBÜNÜ
8. Arkalıksız sandalye. 
İSKEMLE
9. Yaşananları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklama gücü, dağarcık, akıl, hafıza, zihin. 
BELLEK

2. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Çiçek dürbününün özellikleri nelerdir?
Cevap
Görünüşü dürbünü andırsa da rengi sıcak ve canlı.
Elinize aldığınızda tam avucunuza oturur.
Asıl önemlisi, gözünüze tutup ışığa kaldırdığınızda bambaşka bir dünyaya götürür sizi.
Ve bu dünya, ne burnunuzun dibine kadar sokulur ne de alabildiğine uzaklaşır.
Birbirinden güzel renklerle ve biçimlerle oluşmuştur.
Değişik biçimlerde kırpılmış renkli cam parçacıklarıyla ışığı buluşturur.
Elinizde evirip çevirdikçe birbirinden değişik görüntüler sergileyen

2. Yazar, çocukluğunda çiçek dürbünüyle nasıl vakit geçirmiştir? Anlatınız.
Cevap: Sessiz bir odaya çekilmeyi, onunla baş başa kalmayı çok severmiş. Pencere önünde bir iskemleye yerleşir, saatlerce gözünden indirmezmiş onu. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadan dalar gider, gözünün önünde durmadan görüntüler değişirmiş.

3. Çiçek dürbününden bakmak yazara neden yolculuk gibi görünüyor? Açıklayınız.v
Cevap: Yeni renklere, yeni biçimlere doğru bir yolculuk yaptığını düşünürmüş. Çünkü elde ettiği görüntüler, ona başka dünyalar olduğunu düşündürdüğü için.

4. Çiçek dürbününden baktığınızda neleri görmek isterdiniz? Anlatınız.
Cevap: Ben uzak dağları, ovaları, denizdeki gemileri görmek isterdim. Çünkü doğaya aşığım.

5. Sizce insanlar hayallerini çiçek dürbününün içine sığdırabilirler mi? Neden?
Cevap: Sığdırılamaz. Çünkü insanların hayalleri uçsuz bucaksızdır. Sınırı yoktur. Hayallere asla duvar veya set konulmaz. Çiçek dürbünü belki çok güzel hayallere sürükler insanı ama yine de hayallerin sonsuzluğu karşısında çok ufak kalmaktadır.

6. Etrafınıza çiçek dürbünüyle baksaydınız ne/neleri değiştirmek isterdiniz? Açıklayınız.
Cevap: Öncelikle doğanın tahrip edildiğini görüyorum. İlk olarak doğayı onarılmış görmek isterdim. Bunun yanında doğayı, denizi, yıldızları, güneşi gökyüzündeki her şeyi görmek isterdim.
b) Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
1. soru: 
Kaleydeskopunuz olsaydı neler hissederdiniz?
2. soru:
 Kaleydeskop ile neleri değiştirmek isterdiniz?

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki dizelerde bulunan söz sanatlarını belirleyerek boşluklara yazınız.
“Sıladan ayrıyım gözümde yaşlar, Sel olup taşacak bir gün derinden
Kullanılan Söz Sanatı: ABARTMA: Sel olup taşma 
Ceviz ağacı mahzun Sen demiş, nereden bileceksin İçimdeki sızıyı?”
Kullanılan Söz Sanatı: KİŞİLEŞTİRME, Ceviz ağacının mahzun olması
“Al elmalar yeşil dalı eğince Yaprakların ucu yere değince  Bak o zaman topraktaki sevince”
Kullanılan Söz Sanatı: KİŞİLEŞTİRME: Toprağın sevinç içinde olması.

4. ETKİNLİK 

Renklerin duygular üzerindeki etkisini anlatan bir konuşma yapınız. Konuşmanızı yaparken verilen sorulardan yararlanınız.

1. Renklerin anlamları hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap:  
SARI : Zengin ve Zeki Sarı
KIRMIZI : Cesur, Enerjik, Tutkulu Kırmızı
MAVİ : Nazik, Dingin ve Huzurlu
MOR: Seçilmişlerin Rengi Mistik
YEŞİL : Doğanın ve Baharın Rengi
SİYAH: Siyah renk, kişinin hayatında oldukça etkilidir. Siyah yanlızlığın, gizemin ve dengenin rengidir.
 BEYAZ : Beyaz tüm renklerin bütünüdür ve içinde her renkten farklı anlamlar ve güçler taşır.

2. Renklerin dili var mıdır?
Cevap:  Sözlü ve yazılı iletişimde, kelimeler, yazılar, metinler ne kadar güçlü bir etkiye sahipse sözsüz iletişimde beden hareketleri ve renkler o derece önemli bir etkiye sahiptir. Renkler sadece insanların yaşam dünyasında değil, tüm canlıların dünyasında önemli bir iletişim aracı, anlamlandırılmış semboller grubudur. Hayvanların farklı farklı renklerle yaratılması, renklerinin, desenlerinin biri birinden farklı olması bir tesadüf değildir. Hayvanlar renkleri sayesinde doğa ile uyumlu bir şekilde yaşamakta, avlanırken veya korunurken renklerini önemli bir kalkan olarak kullanmaktadırlar. Diğer taraftan kuşlar yavrularının besin ihtiyacını gagasının rengi vasıtasıyla tanır.

3. Sizce hangi renk hangi duyguyu ifade eder?
CevapSARI : Zengin ve Zeki Sarı
KIRMIZI : Cesur, Enerjik, Tutkulu Kırmızı
MAVİ : Nazik, Dingin ve Huzurlu
MOR: Seçilmişlerin Rengi Mistik
YEŞİL : Doğanın ve Baharın Rengi
SİYAH: Siyah renk, kişinin hayatında oldukça etkilidir. Siyah yanlızlığın, gizemin ve dengenin rengidir.
 BEYAZ : Beyaz tüm renklerin bütünüdür ve içinde her renkten farklı anlamlar ve güçler taşır.

4. Siz, hangi rengi seviyorsunuz? Neden?
Cevap: Ben en çok mavi rengini severim. Çünkü hayal kurmayı çok seviyorum. Ve mavi hayalin gökyüzünün ve denizin rengi olduğu için. 

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerin anlam özelliklerini örnekteki gibi gerekçesiyle beraber yazınız.
“Güneşte fazla kaldığından cildi bronzlaştı.” cümlesindeki “bronzlaştı” fiili anlam özelliğine 
göre oluş fiilidir.Çünkü eylem öznenin iradesi dışında gerçekleşmiştir.

“İşten çıktıktan sonra evine doğru yürüdü.” cümlesindeki … fiili anlam özelliğine göre durum fiilidir. Çünkü …
Cevap: iş / çünkü öznenin yaptığı işten bahsedilmektedir.

“Seni bir yerlerden hatırlıyorum.” cümlesindeki … fiili anlam özelliğine göre … fiilidir. Çünkü…
Cevap: iş/ çünkü öznenin yaptığı işten bahsedilmektedir.

“Yeni aldığım çanta masanın üzerinde duruyordu.” cümlesindeki … fiili anlam özelliğine göre … fiilidir. Çünkü …
Cevap: durum / çünkü nesnenin durumundan bahsedilmektedir.

“Akşam yaptığımız kardan adam, sabahleyin erimişti.” cümlesindeki … fiili anlam özelliğine göre …fiilidir. Çünkü…
Cevap: durum / çünkü nesnenin durumundan bahsedilmektedir.

“Tabaktaki son lokmayı da iştahla yedi.” cümlesindeki … fiili anlam özelliğine göre fiilidir. Çünkü…
Cevap: İŞ/ Çünkü öznenin yaptığı işten bahsedilmektedir.

“Misafirler için hazırladığı kek pişti.” cümlesindeki … fiili anlam özelliğine göre … fiilidir. Çünkü
Cevap: oluş / çünkü kendiliğinden oluşan bir olaydan bahsedilmiştir.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki tabloyu örnekteki gibi uygun şekilde doldurunuz.
Konuşmadan önce mutlaka düşünmelisin.
Çekimli Fiil: düşünmelisin
Haber/Dilek Kipi: gereklilik kipi

Çocuk yazılarının yer aldığı gazete çok beğenilmiş.
Çekimli Fiil: beğenilmiş.
Haber/Dilek Kipi: haber kipi / duyulan geçmiş zaman

Dışarıya çıkmadan önce izin isteyin.
Çekimli Fiil: isteyin
Haber/Dilek Kipi: dilek kipi

Dün verilen ödevlerin hepsini yaptım.
Çekimli Fiil: yaptım
Haber/Dilek Kipi: haber kipi görülen geçmiş zaman

Her pazar birlikte kahvaltı yaparız.
Çekimli Fiil: yaparız
Haber/Dilek Kipi: haber kipi / geniş zaman

Şirketteki toplantıya birlikte gidelim.
Çekimli Fiil: gidelim
Haber/Dilek Kipi: dilek kipi / istek kipi

Düzenlenen toplantıda yapılan çalışmaları anlatacağız.
Çekimli Fiil: anlatacağız
Haber/Dilek Kipi: haber kipi/ gelecek zaman

Keşke herkes senin gibi anlayışlı olsa.
Çekimli Fiil: olsa
Haber/Dilek Kipi: dilek kipi

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı

Defterinize, tebessüm etmenin insan ilişkileri üzerindeki etkisini anlatan bir yazı yazınız.
CevapTebessüm etmek, insana verilmiş en güzel özelliktir belki de. Öyle ki, güldüğü zaman yahut tebessüm ettiği zaman güzel görünmeyen bir insan yoktur. Gülen insan hem kendisi mutlu ve enerjik olur, hem de çevresinde olumlu bir hava yaratır. Tebessüm eden kişinin yanında sinirli ve üzgün durmak mümkün değildir. Gülmenin insan bedeni üzerinde yarattığı etkiyi, en güçlü depresyon ilaçları dahi sağlayamaz. Bu etki, doğrudan insan ilişkilerine de yansır.Tebessüm eden insan, başta kendisi pozitif olur. Doğal olarak etrafındaki insanlara olumlu elektrik verir. Tebessüm ederek, gülümseyerek karşısındakini yaklaşan ve bu şekilde iletişim kuran kişinin olumsuz cevap alma ihtimali son derece azdır. Çünkü her insan, karşıdaki kişiden olumlu elektrik almak ister. Ona güvenmek ve ondan samimiyet hissetmek ister. Sıcak bir gülümseme de tüm bunları tek başına sağlayabilir. Sıcak bir gülümseme hem karşıdaki kişiye güven verir, hem de ona samimiyet hissinin geçmesini sağlar. Bu sayede ikili ilişkiler hızla yol alır, sağlamlaşır.
GELECEK DERSE HAZIRLIK
“Yurt sevgisi” ile ilgili şiirler bulunuz. Bulduğunuz şiirlerden beğendiğiniz bir tanesini yazarak ezberleyiniz. Yazdığınız şiiri sınıf panosunda sergileyiniz.

7.SINIF TÜRKÇE DERSİ MEB YAYINLARI DERS KİTABI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ


7. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 1 17. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159. 160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176. 177. 178. 179. 180. 181. 182. 183. 184. 185. 186. 187. 188. 189. 190. 191. 192. 193. 194. 195. 196. 197. 198. 199. 200. 201. 202. 203. 204. 205. 206. 207. 208. 209. 210. 211. 212. 213. 214. 215. 216. 217. 218. 219. 220. 221. 222. 228. 229. 230. 231. 232. 233. 234. 236. 239. 240. 242. 243. 246. 247. 249. 250. 251. 255. 256. 257. 258. 259. 262. 263. 266. 267. 268. 269. 270. 271. 272. 273. 274. 275. 276. 277. 278. 279. 280. Sayfa  Cevapları


2018-2019 eğitim-öğretim yılı ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz

Yorum Yazın

0 yorum:

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR